Arsurile

   Ce sunt arsurile?

Arsura reprezinta o leziune termică dată de contactul organismului /tegumentului cu o sursă de căldură.

arsuri prin

Indiferent de modul în care se produce o arsură, gravitatea acesteia este dată de temperatula la care este expusă pielea și durata expunerii. Acești doi factori determină gradul de distrugere structurală a tegumentului.

Clasificarea Arsurilor:

Arsu

 

Gradul arsurii este dat de profunzimea arsurii.

Tegumentul uman(pielea) reprezintă cel mai important organ care asigură imunitatea organismului. Acesta este constituit din Epiderm și Derm. Daca în cazul arsurilor de gradul I este afectat doar stratul superficial al tegumentului(epidermul), arsurile de gradul II afectează atât dermul cât și demul(parțial/sau total). Arsurile superficiale (gradul I si IIA) se vindecă fără un prejudiciu estetic dacă sunt corect tratate. Arsurile profunde de gradul III vor cuprinde atât epidermul si dermul cât și o parte din țesutuc celular subcutanat(adipos, fasical, muscular sau osos). Aceste arsuri profunde sunt însoțite de un tratament complex în Centre Medicale de Arsuri.

Tratamentul.

 

Tratamenul este raportat la gradul si suprafața corporală arsă. În funcție de aceastea tratamentul poate să varieze de la simpla expunere la aer și toaleta locală până la intervenții chirurgicale elaborioase(escarotomi, escarectomi, grefe de piele liberă despicată, etc.)

Se recomandă consultul de Chirurgie Plastică pentru abordarea si tratamentul corect al unei arsuri chiar dacă aparent este o leziune minoră.

Ca și masuri de prim ajutor până la prezentarea arsului într-o unitate specializată se recomandă: răcirea zonei arse sub apa rece, toaleta locala cu substante antiseptice(sulfadiazina argentică, iod, ser fiziologic) și pansament local. În cazul arsurilor profunde de gradul III este recomandat ca victima să nu fie dezbracată de haine.

Îndepartarea sursei de căldură si transportul de urgentă la spital sunt cele mai importante masuri care pot fi inițiate de orice persoană care nu a dobândit o pregătire în domeniul medical.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>