Defectele tegumentare

Defectele tegumentare sunt încadrate în sfera chirurgiei plastice fiind singura specialitate medicala care tratează chirurgical aceste afectiuni care sunt adesea dobândite ca rezultat al unei actiuni externe(traumatisme, arsuri extinse si grad IIB/III, tesuturi iradiate, tumori tegumentare excizate,  etc) cumulată cu o depașire marcată a organismului de a reepiteliza/vindeca zona afectată.

Interventiile chirugicale folosite in procesul de acoperire a defectelor tegumentare variaza in functie de zona corporală și suprafața defectului:

defteg

Transplantul de piele reprezinta transferul unui segment(Grefă de Piele) de derm si epiderm care este complet separat de „patul” său(sediul donator) pentru a fi transferat și fixat într-un alt „pat”(sediul receptor)

Lambourile spre deosebire de grefele de piele care supravietuiesc în primele 24-48 ore printr-un proces de inbibiție plasmatică, ele supraviețuiec datorită unei vascularizări aleatorii sau pe perforante musculocutanate. În funcție de raportul dintre zona donatoare și zona receptoare lambourile pot fi clasificate în lambouri locale(de avansare, de rotație sau de intrepolare) și lambouri de la distanță(directe, tubulare sau transferate liber microchirugical).

In unele cazuri este posibilă instalarea unui expander tisular subcutanat(sub piele) care este îndepărtat după o perioadă de expandare graduală care determină un exces de piele local, acesta fiind folosit ulterior in interventia de acoperire a defectului tegumentar.

Particularitatea fiecarui caz impune o  analiză detaliată a tratamentelor disponibile și abordarea acestora după un prelabil consult de specialitate și interdisciplinar(Chirurg-Internist-Oncolog etc.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>