Chirurgia Mâini.

Mâna reprezintă un organ de importanță majoră pentru om, e ne ajută să: interacționăm cu mediul înconjurător, comunicăm, supraviețuim și evoluăm.

Chirurgia Mâinii este o subramură a chirurgiei plastice și de ocupă cu tratamentul: anomaliilor congenitale, traumatismelor, tumorilor si altor afecțiuni care evoluează cu un prejudiciu manifestat clinic la nivelul mâini.

Dintre multiplele patologii existente enumerăm cele mai frecvente.

sindromul de tc

Sindromul de tunel carpian reprezintă o afecține medicală cauzată de compresiunea nervului Median la nivelul închieturii mâinii pe fața palmară a acesteia, unde se gasăște o structură fibro-osoasă numită Tunel Carpian.

Cel mai frecvent factor de risc în dezvoltarea acestei afecțiuni este profesia și/sau folosirea excesivă a articulației radio-carpiene. Alte cauze posibile sunt: Poliatrtita reumatoidă, traumatime ososase, tenosinovite, acumurare de lichid in spatiul capian,  afectiuni endocrine ca hipotiroidismul, înaintarea în vârstă, fumatul și altele.

dupuytren

Maladia Dupuytren este o afecțiune cu etiologie puțin cunoscută, care afectează țesutul conjunctiv al feței palmare a mâinii și degetelor. Determină retracția progretivă în flexie ireductibilă a degetelor.

De regulă, maladia Dupuytren afectează bărbați, cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, localizându-se mai ales la nivelul degetelor 4 și 5 iar in aproximativ 40% din persoanele afectate, este bilaterală.

dupuyttendinos

Leziunile tendinoase reprezintă rezultatul unui traumatism local(contuzie, tăiere, strivire) sau a acțiunii unei forțe directe asupra tendonului care este mai mare decât rezistența acestuia ducând la dezinserție sau rupere.

Tendoanele sunt tratate chirugical în cazul secționărilor complete și sunt în prealabil imobilizate pe atele gipsate pentru o perioadă de 21 zile post-operator. Fizioterapia după îndepărtarea aparatului gipsat este imperioasă.

În chirurgia mâinii, rezultatele depind de:
  • Vârsta pacientului.
  • Comorbidități (bolile asociate).
  • Mecanismul de producere a traumatismului.
  • Statusul social.
  • Gradul de cooperare și motivația pacientului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>